Vespa blev første gang fremstillet i 1947.

Ejeren af Piaggio fabrikken i Italien, Enrico Piaggio, ønskede at fremstille et billigt alternativ til bilen. Han mente, at man i det krigshærgede Europa, manglede et transport middel, som kunne erhverves og køres af alle, allevegne.

Han kom på ideen til scooteren, ud fra en lille motorcykel, som under krigen var fremstillet til faldskærmsudspringere. Prototypen MP5, med tilnavnet ”Paperino” ( italiensk for Anders And ) blev præsenteret. Men Enrico Piaggio brød sig ikke om den, og bad designeren Corradino Dáscanio om at re designe køretøjet.

Da Enrico Piaggio kort efter blev præsenteret for de forbedrede tegninger, af scooteren med den runde bagende og den smalle talje, udbrød han: ” Wasp” ( Vespa ), hvilket er det Italiensk ord for hveps. Hermed havde scooteren fået sit navn. 

Vespa scooteren viste sig at være en genial ide, den blev utrolig populær og markedet nærmest eksploderede. Selv den fattigste arbejder var i stand til at erhverve sig en Vespa, så snart kørte alle på Vespa. I de større byer, kunne flokken af Vespa´er minde om hvepsesværme, hvilket forstærkede navnet.

Udover prisen og funktionen, har det italienske design gennem tiderne tiltalt, ikke bare Italienere, men folk i hele verden. Noget nyt var, at kvinder også i høj grad tog Vespa´en til sig.  Vespa var den første scooter som blev opfundet, og navnet Vespa, er gennem tiden blevet anvendt blandt folk, om den type scootere, også lignende fabrikater, som ikke havde noget med Vespa at gøre. Vespa er blevet kopieret og efterlignet på tusinde måder, men det unikke køretøj sikrede Piaggio en lang periode med succes.

Gennem årene fra 1946 til nu, er Vespa´en løbende ændret på facon, farve, funktion og hele tiden tilpasset tidens trends. Vespa er ikke bare et produkt, men en del af en social historie. Vespa er blevet Cult, der er på samme tid tale om nostalgi og mode ikon.

Vespa er gennem tiden anvendt i adskillige film, af adskillige kendte mennesker, og i adskillige store film, og anvendes stadig både i film, til forretnings promovering.
 

 
 

Facts om Vespa:

1946 Den første Vespa kom på gaden, 2484 stk. produceres

1956 Vespa produktion overstiger 1 mio.stk.,     1960 > 2 mio.       1970> 4 mio.

1888 der var solgt over 16 mio Vespa.
Alene i italien over 3.3 mio. som svarer til en Vespa for hver 50 indbygger.

Nu sælges Vespa mere end 114 lande verden over, og er verdens mest berømte scooter.

Film eksempler:  Dolce Vita, Roman Holliday, Quadrophenia, American Grafitti, The talented Mr. Ripley,    102 Dalmatinere, Kære dagbog og sidst den nye danske TV-serie Veni Vidi Vici med Thomas Bo Larsen i en hovedrolle

Kendte personer: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Raquel Welch, Ursula Andress, Geraldine Chaplin, Joan Collins,John Wayne, Henry Fonda, Antonio Banderas, Matt Damon og mange mange flere.

En videre udvikling på Vespa førte til det lille trehjulede køretøj APE. Det viste sig, at der udover behovet for person transport, også var et tilsvarende behov for små forretningsdrivendes vare transport.

I første omgang udviklede man Vespa, med sidevogn og lad, og nogle med overbygning over førersædet, så man kunne sidde i tørvejr og skygge. Dette førte til , at man i 1948 designede den, nu også i Danmark, så velkendte APE Piaggio.

Svarende til navnet Vespa, som lignede en hveps, mente man, at det trehjulede køretøj ligende en humlebi, på italiensk APE. Man siger, at APE et skabt på Vespa´s ribben.

 

Vespa : a revolutionary vehicle for personal transport

Vespa range   Vespino- lille hveps 50cc     Vesponestor hveps   150 cc

 

Facts om Piaggio: 

Piaggio stiftet 1884

1884 Piaggio blev grundlagt af Rinaldo Piaggio, fremstillede lokomotiver mm, togvogne busser og varevogne. Uner 1. verdens krigfabrikerede Piaggio flyvemaskiner.

1917 Piaggio fabrikken udvides, ny fabrik købes i Pontedera nær Pisa.

Piaggiomission: "To tackle and resolve transport and traffic problems by offering procducts which are very economic in terms of running costs, extremely adaptable to new opration needs, compatible with eventhe most environmental and work requirements, and meeting personal expectations related to leasuretime"